Brandsäkerhet på arbetsplats – Vad som är viktigt att tänka på

brandsäkerhet på arbetsplats

Brandsäkerhet på en arbetsplats handlar om att förebygga, hantera och minimera riskerna för brand, samt att säkerställa att både personal och besökare vet hur de ska agera i den tråkiga händelse av en brand bryter ut. Det inkluderar allt från att identifiera potentiella brandrisker till att implementera effektiva brandskyddsåtgärder och följa lagstadgade krav. Brandsäkerhet är en integrerad del av arbetsmiljön och ett kritiskt område för att skydda människoliv, egendom och verksamhetens kontinuitet.

Fördelarna med effektiv brandsäkerhet på en arbetsplats

En väl genomförd brandsäkerhetsstrategi erbjuder flera fördelar, inte bara i form av ökat skydd för personal och egendom, utan även genom att säkerställa verksamhetens kontinuitet. Bränder kan leda till omfattande materiella skador och verksamhetsavbrott, vilket i sin tur kan påverka företagets ekonomiska stabilitet. Ett företag som tar brandsäkerhet på allvar visar också att det bryr sig om sina anställdas välmående, vilket kan stärka företagets anseende och bidra till en mer positiv arbetskultur.

En annan fördel med en rigorös brandsäkerhetsstrategi är att den kan minska kostnaderna för försäkringspremier. Försäkringsbolag erbjuder ofta lägre premier till företag som kan visa att de har genomfört omfattande brandsäkerhetsåtgärder och upprätthåller en hög säkerhetsstandard. På så sätt blir brandsäkerhet inte bara en fråga om att skydda verksamheten utan även om att optimera kostnader och resurser.

Vad är det första man ska göra vid uppkomst av brand?

Vid uppkomst av brand är den första åtgärden att agera snabbt och rationellt. De viktigaste stegen är att larma räddningstjänsten, varna andra på arbetsplatsen och försöka släcka branden om det är säkert att göra det. Larma genom att använda en brandvarnare eller direkt ringa SOS Alarm på 112. Det är avgörande att all personal är medveten om hur brandlarmssystemet fungerar och att det finns tydliga instruktioner för hur man ska agera i en nödsituation.

Om det är möjligt och säkert, försök att släcka branden med tillgängliga brandsläckningsutrustning såsom handbrandsläckare eller brandfilt. Men det är viktigt att komma ihåg att aldrig riskera sitt eget eller andras liv för att släcka en brand – evakuering är alltid högsta prioritet. Evakueringsplaner och utrymningsvägar ska vara välkända för alla anställda, och regelbundna brandövningar bör genomföras för att säkerställa att alla vet vad de ska göra i en nödsituation.

att evakuera den brinnande byggnaden är av högsta prioritet glöm heller inte för allt i världen att varna dina medmänniskor och kontakta därefter räddningstjänsten så snart du är i säkerhet
Att evakuera den brinnande byggnaden är av högsta prioritet – Glöm heller inte för allt i världen att varna dina medmänniskor och kontakta därefter räddningstjänsten så snart du är i säkerhet!

Vad säger lagen om brandsäkerhet på arbetsplats?

Brandskydd på arbetsplatser regleras av flera lagar och förordningar, som samtliga syftar till att skydda människoliv och egendom. Den grundläggande lagen för brandskydd i Sverige är Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO). Denna lag ställer krav på att alla verksamheter ska vidta de åtgärder som krävs för att förebygga brand och för att begränsa skadorna om en brand ändå skulle uppstå.

Enligt LSO har arbetsgivaren ett ansvar att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA), vilket innebär att regelbundet kartlägga och bedöma brandrisker, samt att dokumentera och följa upp de åtgärder som vidtas för att minska dessa risker. Lagen kräver även att arbetsgivaren ser till att personalen har tillräcklig kunskap och utbildning i brand- och säkerhetsfrågor.

Arbetsmiljölagen (1977:1160) och dess föreskrifter från Arbetsmiljöverket, till exempel AFS 2001:1, ställer ytterligare krav på att arbetsmiljön, inklusive brandskyddet, ska vara säker och att risker ska förebyggas så långt som möjligt. Här framgår det också att arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att säkerställa en trygg arbetsmiljö, vilket innefattar ett omfattande brandskydd.

Info! Elektriska slutbleck spelar en avgörande roll i byggnadens kombinerade brandskydd – Är du i behov av högkvalitativa elslutbleck som uppfyller gällande krav och mer därtill? Besök då Göthes Industribeslag för ett brett utbud av slutbleck och beslag.

brandlarm kopplade direkt till räddningstjänsten är ett krav i många verksamheter
Brandlarm kopplade direkt till räddningstjänsten är ett krav i många verksamheter.

Mer läsvärt: Missa in vår relaterade artikel ”Hur bör, och ska, arbetsplatsen utformas enligt AFS 2020:1?”.

Var finns reglerna för brandskydd?

Regler och riktlinjer för brandskydd finns samlade i olika lagar, förordningar och föreskrifter, både på nationell och internationell nivå. Förutom den svenska Lagen om skydd mot olyckor och Arbetsmiljölagen, finns det specifika byggnadsregler som ställer krav på brandskydd i byggnader och verksamheter, såsom Boverkets byggregler (BBR). BBR innehåller detaljerade bestämmelser om bland annat brandtekniska klasser, brandcellsindelning, utrymningsvägar och skydd av konstruktioner.

Europeiska standarder, såsom Eurokoder, spelar också en viktig roll i brandskyddsarbetet, särskilt inom bygg- och anläggningssektorn. Dessa standarder erbjuder riktlinjer för hur byggnader och andra konstruktioner ska utformas för att klara olika typer av brandbelastningar. De ger även rekommendationer för val av byggmaterial och konstruktionstekniker som ska motstå brand.

Vad finns det för brandrisker på din arbetsplats?

Brandriskerna på en arbetsplats kan variera stort beroende på verksamhetens natur, byggnadens utformning och vilka material som används. Här följer en genomgång av några av de vanligaste riskfaktorerna som är viktiga att ta hänsyn till för brandsäkerhet på en arbetsplats:

Elektrisk utrustning och installationer:
Elektriska fel är en av de vanligaste orsakerna till bränder på arbetsplatser. Dåliga eller överbelastade elektriska installationer, felaktigt underhållna maskiner eller utrustning, och användning av skadade kablar eller kontakter kan alla utgöra brandrisker.

Brännbara material:
På arbetsplatser där brännbara material, som papper, trä, plast eller kemikalier, hanteras eller förvaras, ökar risken för brand. Särskilt i miljöer där sådana material finns i stora mängder eller där de lagras nära potentiella tändkällor.

Värmealstrande utrustning:
Apparater som producerar värme, såsom spisar, kaffemaskiner och varmluftspistoler, kan utgöra brandrisk om de lämnas obevakade eller om de används på fel sätt.

Rökning:
Fastän att rökning oftast är förbjuden inomhus på arbetsplatser kan det finnas områden där det är tillåtet, vilket innebär en ökad brandrisk. Det är viktigt att säkerställa att rökning endast sker på säkra platser och att det finns tydliga regler för avfallshantering av cigarettfimpar.

Maskiner och fordon:
I industriella miljöer eller på byggarbetsplatser är maskiner och fordon en betydande brandrisk, särskilt om de inte underhålls regelbundet eller om de används på ett felaktigt sätt. Överhettning, läckande bränslesystem eller elektriska problem kan snabbt leda till brand.

lämpliga brandsläckare som klarar av att släcka olika slags bränder är ett måste för brandsäkerhet både på din arbetsplats och i hemmet
Lämpliga brandsläckare, som klarar av att släcka olika slags bränder, är ett måste för brandsäkerhet både på din arbetsplats och i hemmet.

Fem viktiga punkter för en brandsäker arbetsplats

För att effektivt hantera brandriskerna på en arbetsplats är det viktigt att fokusera på ett antal centrala åtgärder:

Ha ordentliga rutiner och kunskap kring hur byggnaden fungerar samt den teknik som används i fastigheten.
Alla anställda bör vara väl insatta i byggnadens brandskyddssystem och tekniska installationer. Regelbunden utbildning och övning i hur man använder utrustning som brandlarm, sprinklers och nödbelysning är nödvändigt för att upprätthålla en hög säkerhetsnivå.

Håll koll på omgivningen och närliggande verksamheter som kanske arbetar med något riskfyllt.
Om er arbetsplats ligger nära andra företag eller verksamheter som hanterar brandfarliga ämnen eller utför riskfyllt arbete, är det viktigt att upprätthålla en dialog för att förstå deras brandskyddsstrategier och hur de kan påverka er verksamhet.

Glöm inte spisen, kaffet och tända ljus m.m.
Apparater som används dagligen, som spisar och kaffebryggare, ska alltid stängas av efter användning. Undvik att lämna tända ljus obevakade och använd i stället batteridrivna alternativ där det är möjligt.

Var observant på spridningsrisken runtom byggnaden, så att det inte ligger brännbart material i direkt anslutning till fasaden.
Det är viktigt att hålla byggnadens omgivningar fria från brännbara material som papper, träpallar eller vegetation som kan leda till en snabb brandspridning till eller från byggnaden.

Håll koll på att underhållsarbete i form av elarbeten, snickeri, VVS osv. blir korrekt utfört och inte orsakar någon brand.
Regelbundna kontroller och underhåll av all utrustning och installationer är avgörande. Se till att arbetet utförs av behörig personal och att säkerhetsrutiner följs noggrant.

sprinklers i taken kan hjälpa till att släcka bränder och på så sätt rädda både människor och byggnaden i sig
Sprinklers i taken kan hjälpa till att släcka bränder och på så sätt rädda både människor och byggnaden i sig.

Vad är det allra bästa skyddet mot bränder?

Det allra bästa skyddet mot bränder är en kombination av förebyggande åtgärder, korrekt utbildning och snabba insatser vid uppkomst av brand. Förebyggande åtgärder inkluderar allt från att identifiera och eliminera potentiella brandrisker till att implementera och underhålla effektiva brandskyddssystem, såsom brandlarm, sprinklers och branddörrar. Regelbundna riskbedömningar och uppdateringar av brandskyddsplanen är också avgörande för att säkerställa att skyddet är anpassat till verksamhetens förändringar.

Utbildning av personalen i brandkunskap och brandsäkerhet är lika viktigt. Medvetenhet om hur man identifierar brandrisker, hur man använder brandskyddsutrustning och hur man agerar i en nödsituation kan vara avgörande för att minimera skadorna vid en brand.

Vem är ansvarig för brandsäkerhet på din arbetsplats?

Enligt lagen är det arbetsgivaren som bär det yttersta ansvaret för brandskyddet på arbetsplatsen. Detta innebär att arbetsgivaren måste säkerställa att det finns ett fungerande systematiskt brandskyddsarbete (SBA) och att alla lagkrav efterföljs. I praktiken kan ansvaret delegeras till specifika personer, såsom en brandskyddsansvarig eller säkerhetschef, men det är arbetsgivaren som har det övergripande ansvaret att se till att alla nödvändiga åtgärder vidtas.

Arbetsgivaren är också ansvarig för att se till att personalen får tillräcklig utbildning och information om brandskydd. Det kan innebära att organisera brandövningar, tillhandahålla nödvändig utrustning och säkerställa att alla känner till de rutiner som gäller vid en eventuell brand. Samarbete med räddningstjänsten och andra myndigheter kan också vara en viktig del av att upprätthålla ett högt brandskydd.

Det är oerhört viktigt att följa dessa nämnda riktlinjer och därmed säkerställa att brandskyddet är en central del av arbetsplatsens säkerhetskultur, på så sätt kan man minimera risken för brand och dess potentiella konsekvenser, och därmed skydda både liv och verksamhetens överlevnad.

kom alltid ihåg att larma brandkåren så snart som möjligt om en brand bryter ut det kan handla om skillnaden mellan liv och död
Kom alltid ihåg att larma brandkåren så snart som möjligt om en brand bryter ut – Det kan handla om skillnaden mellan liv och död!

Tips! Läs gärna Wikipedias artikel om ”brandövningar” och varför det är extremt viktigt att öva på, särskilt i skolor och offentliga verksamheter, samt industrier och lager osv.